Współczesny świat opiera się przede wszystkim na zdrowym życiu. Niemalże z każdej strony napływają rady i wskazówki dotyczące zdrowia, zdrowego stylu życia i prawidłowego odżywiania.
Wiadomo jednak, że wiele produktów spożywczych wymaga odpowiednich działań, które pozwalają zachować jego świeżość i atrakcyjny wygląd.
Możliwość tę daje ozonowanie, czyli wykorzystywanie ozonu w celu zabezpieczania produktów spożywczych.
ozon5

Ozon dla zdrowia

Ozon to gaz, który został odkryty w połowie XIX. Jego właściwości bakteriobójcze i ochronne były znane już w minionym stuleciu. Gaz ten składa się z trzech atomów tlenu i powstaje w stratosferze pod wpływem działania promieni ultrafioletowych na tlen. Ozon powstaje także w wyniku wyładowań atmosferycznych, a najlepszym dowodem na jego istnienie jest świeże i rześkie powietrze po burzy.

Badania naukowe potwierdziły, że ozon posiada spore właściwości dezynfekcyjne, eliminuje ilość wirusów i bakterii, zapobiegając ich rozmnażaniu, a także niszczy pleśń. Jest on wykorzystywany do oczyszczania produktów spożywczych – eliminuje to, co nie jest korzystne dla zdrowia, czyli nawozy, związki chemiczne, hormony i antybiotyki. Od kilkudziesięciu lat ozonowanie jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym, proces ten jest wykonywany za pomocą generatorów ozonu. Warto podkreślić, że ozon, także otrzymywany sztucznie, znajduje zastosowanie także w gospodarstwach domowych.
Wśród propozycji znaleźć można generatory ozonu przeznaczone do użytku domowego. Godne polecenia są generatory ozonu, które mogą być używane zarówno w środowisku suchym, jak i mokrym, a także posiadają możliwość połączenia plastikowej żyłki z kamieniem rozpraszającym – podobnie jak w akwarium.
Dostępne są także generatory ozonu z funkcją jonizacji powietrza, nie mniej jednak pod względem funkcjonalności są one porównywalne z rozwiązaniami klasycznymi.

Jaką funkcję spełniają generatory ozony w przypadku żywności? Przede wszystkim chronią przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, dzięki czemu żywość odzyskuje swój smak, a owoce i warzywa stają się świeże, jędrne i soczyste.

Więcej o ozonowaniu można dowiedzieć się na stronie www.koronaozon.pl