Ważną rolę w tej mało znanej tradycji kulinarnej zajmują proste przekąski, które każdy z nas może szybko przygotować we własnej kuchni. Kuchnia ormiańska to przede wszystkim pyszne i pożywne sałatki, których głównymi składnikami stają się ziemniaki. Przepisy na te sałatki można znaleźć bez problemów, a przygotowane zgodnie z nimi specjały mogą pomóc w trakcie organizacji rodzinnego przyjęcia.
Ciekawa sałatka może powstać z połączenia ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą, która ozdobiona zieleniną może prezentować się naprawdę ciekawie.

Godną uwagi przystawką jest sałatka z ziemniaków ze śmietaną. Przepis na nią jest bardzo prosty. Wystarczy 200 g ziemniaków i 50 g śmietany, oraz sól, pietruszka, pieprz i szczypiorek. Ugotowane ziemniaki należy włożyć do salaterki, doprawić i zalać śmietaną. I to wszystko, co trzeba zrobić, by cieszyć się taką ormiańską sałatką.

Inna sałatka ormiańska powstaje z ziemniaków oraz warzyw: pomidorów i ogórków. Podobnie jak w innych przepisach sporządza się ją z ugotowanych i pokrojonych w plasterki ziemniaków, które doprawia się zieleniną i układa na salaterce wraz z pokrojonymi w plastry pomidorami i ogórkami. Przepis jest prosty, a efekty ? wyjątkowo ciekawe i smaczne.