Z tej przyprawy w polskiej kuchni korzysta się chętnie. Cynamon zachwyca swym smakiem i aromatem, a jego obecność uwzględniają liczne przepisy na smaczne, domowe wypieki. Czym zachwyca ta przyprawa? W jaki sposób każdy z nas może ją wykorzystać we własnej kuchni? Możliwości jest wiele.

Cynamon to ciekawa przyprawa, która powstaje z kory drzewa cynamonowego. Najlepszy i najbardziej ceniony na świecie cynamon pochodzi z terenów Cejlonu, jednak z jego uprawami można się już spotkać w wielu innych rejonach świata. Jako przyprawa cynamon jest najchętniej wykorzystywany do wypieków. Liczne przepisy na pierniki i korzenne ciasteczka sprawiają, że każdy z nas szybko może przygotować niezwykle smaczne i aromatyczne specjały.

Cynamon idealnie pasuje też do niektórych kompotów oraz do potraw z zapiekanymi jabłkami i ryżem. Kuchnia chińska zna też ciekawe przepisy, w których z takiej przyprawy korzysta się w trakcie sporządzania dań z mięsa oraz drobiu. Można nim również przyprawić ryby. Cynamon może stać się cennym składnikiem naszej diety nie tylko ze względu na swój smak i aromat. Udowodniono już, że cynamon może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Wiadomo, że ma on działanie antyseptyczne, może też pobudzić działanie gruczołów. Warto zatem sięgać po cynamon, który może w wyjątkowy sposób zmienić monotonię naszej codziennej diety.