Tak popularne w kuchni rosyjskiej zakąski mogą powstawać z wielu różnorodnych składników. To tych, którymi kuchnia rosyjska może pozytywnie zaskoczyć niejednego smakosza, zaliczyć można zakąski z jaj. Liczne przepisy sprawiają, że z jaja oraz innych, prostych dodatków można stworzyć nie tylko pyszną zakąskę, ale i ciekawą ozdobę stołu.

Do jednych z najbardziej dla diety Rosjan zakąsek można zaliczyć jaja faszerowane kawiorem. Tu ugotowane na twardo jaja podaje się z pomidorami, szczypiorkiem, gęstym majonezem oraz kawiorem. Równie popularne są jaja faszerowane z szynką, do których dodawana jest gęsta śmietana. Z innych zakąsek z jajkiem w roli głównej warto wymienić jaja podawane z sosem majonezowym oraz z sałatą i korniszonami.

Ciekawy jest również przepis na jaja siekane z czosnkiem. Posiekane jaja są tu podawane z sosem, powstałym z połączenia czosnku z gęstą śmietaną oraz zieleniną.
Zakąski z jaj świetnie sprawdzają się w trakcie rodzinnych uroczystości. Na stole wyglądają wspaniale i kusząco, zatem trudno się im oprzeć. Smaczne i pięknie podane są jedną z najpopularniejszych zakąsek nie tylko w Rosji, ale i w innych krajach.