Znana już w czasach starożytnych przyprawa do dziś cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Anyż, którym tak bardzo zachwycali się mieszkańcy starożytnego Egiptu, do dziś jest popularny i chętnie wykorzystywany. Niejeden przepis uwzględnia obecność tej niezwykłej przyprawy, która człowiekowi towarzyszyła niemal ?od zawsze:. Na czym polega jej wyjątkowość? Skąd taka popularność anyżu?

Pozytywne opinie na temat anyżu pojawiały się już w czasach starożytnych. Egipcjanie, a później i Grecy, chętnie korzystali z jego właściwości. Ceniony był anyż nie tylko jako przyprawa, ale i jako naturalny lek. Wiadomo, że leczono nim takie dolegliwości jak kaszel czy bolesne skurcze, korzystano też z niego jako ze środka przeczyszczającego. Anyż jeszcze nie tak dawno był rośliną chętnie uprawianą w ogródkach.

Dziś większość z nas korzysta z gotowych produktów, w których przyprawa ta zajmuje ważne miejsce. W jaki sposób anyż jest wykorzystywany najczęściej? Ze względu na swój aromat jest to jeden z najbardziej popularnych dodatków do ciast i kruchych ciasteczek, bardzo często jest też dodawany do pierników. Spotkać też można przepisy na kompoty owocowe (z gruszek lub jabłek), w których anyż pojawia się jako ważny dodatek. Wielu z nas kojarzy jednak tę przyprawę z anyżówką, będącą wyjątkowo popularną w Polsce nalewką.